Geschiedenis Gereformeerde kerk Workum


We hebben bericht ontvangen van het redactieteam van www.gereformeerdekerken.info
Een website gewijd aan de landelijke en regionale geschiedenis van de Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN) 1834-2004
Zij vertellen dat op 3 december op hun website het eerste deel van een historisch overzicht betreffende de voormalige Gereformeerde Kerk te Workum is verschenen. Deel 2 verschijnt binnenkort.
https://gereformeerdekerken.info/2022/12/03/de-gereformeerde-kerk-te-workum-1/

Met een hartelijke groet!
G.J. Kok - Groningen

Kinderkerk uitnodiging

Kinderkoor Jona

Wie doet er mee? Meldt je aan bij Lisa Duijst

40 jarig jubileum organist Aalt Landman

In 1697 werd het groot orgel in de St.Gertrudiskerk in Workum opgeleverd door de bouwer Jan Harmensz. Camp. Het zal ongetwijfeld een feestelijke dienst zijn geweest. Reden om nu,325 jaar later, in 2022 hierbij stil te staan.
Ook een reden kan zijn mijn 40-jarig jubileum te vieren, al is dit een uitgestelde datum. De juiste datum was 26
december 2021,maar door omstandigheden is toen besloten de datum uit te stellen naar 30 oktober 2022.In de ochtenddienst gaat voor ds.A.Vriend en zal ik de begeleiding verzorgen met medewerking van Hilda Koopmans,trompet en Eise Terluin,bugel.
’s Middags wordt een orgelconcert gegeven door Dick Klomp.
In dit concert voert hij eigen orgelwerken uit: Cantanou,een meerdelig orgelwerk en een Rhapsodie in 6 Beaufort,
een driedelige orgelbewerking over het “Doopsgezinde volkslied”: Ik voel de winden Gods vandaag.
Dit concert is van 14.30-15.00 uur. De toegang is vrij.

Van harte uitgenodigd!
Aalt Landman

60 jarig jubileum

Vanmorgen 28 augustus zijn in de dienst onze organist Harrie Mast en trompettist Siebe Bokma geëerd met hun 60 jarig jubileum. Zij kregen van Feike van Dijk (voorzitter van de kerkrentmeesters) een oorkonde en gouden speld uitgereikt. Namens de hele gemeente bedankt voor jullie trouwe dienst! Beide heren hopen nog vele jaren te mogen spelen in de St.Gertrudiskerk🙂
Meer foto's kunt u bekijken op onze website www.pgworkum.nl/fotoalbum
En de dienst kunt u beluisteren via https://www.kerkomroep.nl/#/kerken/21705

 

Startzondag

Zondag 2 oktober is de jaarlijkse aftrap van ons winterwerk. Daarvoor willen we graag met een aantal mensen een mooie en inspirerende start organiseren. Wil je daarmee meehelpen
in uitvoering of organiseren? Geef het door aan Hieke Plantinga tel. 0515-542364 of hiekeplantinga@live.nl, Liesbeth Muilwijk tel. 0515-769040 of domineeskemuilwijk@gmail.com of Arnold Vriend tel. 0515-756248 arnoldvriend@hotmail.com.

Alvast bedankt!

expositie Henk Jorritsma

Eén van onze gemeenteleden exposeert.
Hij komt uit een gezin waar creativiteit geen vies woord is. Voor hem uitte zich die pas op latere leeftijd. Hij kon zijn vak niet langer uitoefenen door een bedrijfsziekte. Een verfdoos met aquarelverf van sinterklaas in 1993 wees hem een nieuwe weg.
Hij nam lessen bij enkele professionele kunstenaars en volgde lessen aan de Kunstacademie te Groningen.
Vanaf het jaar 2000 woont hij in Workum. Graag wordt de liefde voor schilderen aan geïnteresseerden overgebracht. Daarom experimenteert hij met verschillende technieken. We hebben het over Henk Jorritsma, die graag realistisch werkt. Portretschilderen heeft daarbij zijn voorkeur. Vakanties, fietstochtjes en wandelingen doen ook ideeën opborrelen. Zo ontstaan onderwerpen als: Straatje in Brugge, Vuurtoren Vlieland en Mooi Gaasterland. Ook onze kerk heeft hij een aantal malen vereeuwigd,
Enkele malen richtte hij exposities in met voornamelijk werken van zijn leerlingen. Deze methode paste hij enkele malen toe in het koor van onze kerk. Zijn leerlingen komen deze keer niet aan bod. Zij kunnen nu uitsluitend eigen werk van de kunstenaar zelf bewonderen. Uiteraard moeten ze zich tevreden stellen met een selectie. De 25 schilderijen die nu aan de muur hangen in het zuidertransept  van de Sint Gertrudiskerk blijken een weldaad voor het oog. Wat opvalt is de diversiteit van zijn werken. Meer nog echter het gebruik van primaire kleuren. Het toch al lichte zuidertransept heeft daardoor dit seizoen een uitermate fleurige uitstraling.
Loopt u eens binnen met uw familie of visite om onze prachtige kerk te bekijken en te genieten van het werk van genoemde schilder.
 
Openingstijden: ma- za van  13.30- 16.30 uur
Expositie tot 15 september 2022
 

10 woorden mini symposium

10 woorden voor een kerk die toekomst heeft


Een kerk die toekomst heeft:
1. weet dat de kerk niet God bewaart, maar dat God de kerk bewaart.
2. is blij dat zij bestaat.
3. gelooft onbekommerd in God, vindt daar woorden voor, en bemoedigt daarmee anderen.
4. gaat onbevangen om met de krimp van kerken in deze tijd.
5. wil niet in haar eentje kerk zijn, behoudt de eigenheid waar het kan, werkt met andere kerken samen, of voegt zich met andere kerken samen, waar dat moet.
6. kan de classis vragen haar een kernkerkenraad en een lichtere beheersvorm toe te staan.
7. durft haar kerkenraad zo klein mogelijk te laten zijn, en wil vooral op hoofdlijnen geestelijk leiding geven.
8. bestuurt niet van bovenaf alle kerkenwerk, maar faciliteert van onderaf vrijwilligers om zelfstandig de uitvoerende werkzaamheden te doen.
9. beperkt zich in vergaderingen, beleids- en vergaderstukken tot enkel het noodzakelijke.
10. bidt geregeld het avondgebed van Paus Johannes de 23e : ‘Lieve Heer, dit is uw kerk, deze jongen gaat nu slapen’.

De antwoorden/gesprekken rondom deze 10 woorden kunt u HIER downloaden

vormgever gezocht

mini symposium classis Fryslân

zaterdag 21 mei 2022
mini symposium classis Fryslân

Locatie:  St. Gertrudiskerk
Tijdstip: 09.30  - 14.15

 

Lees meer 

uitzendingen nu ook via YouTube

De kerkdiensten zijn nu ook via het YouTube kanaal Protestantse Gemeente Workum te bekijken.
 
Dus zijn ze ook via uw tv te bekijken als u internet op uw tv heeft (smart-tv). Heeft u hulp nodig bij het vinden van YouTube op uw tv? Dan helpt de handleiding die u HIER kunt downloaden misschien

 

wandelen naar Pasen

Wandelend naar Pasen
 
Het duurt nog een paar weken en dan “zitten” we in de 40-dagentijd. Het lijkt ons leuk om vanaf de eerste lijdenszondag, te weten 6 maart, iedere zondagmiddag t/m Palmzondag ongeveer een uur -een rondje- te gaan wandelen. Startplaats Oer de Toer. Tijd: 14.00 - 15.00 uur.

De wandeling bestaat uit 3 “gangen”: 1. Eerst even opstarten, d.w.z. gewoon gezellig kletsen met degene naast wie u loopt. 2. Vervolgens, na lezing van een Bijbelgedeelte waarin één van de kruiswoorden voorkomt, een stukje in stilte wandelen waarin u het gelezen stukje met een paar vragen die op papier staan voor uzelf overdenkt. 3. U praat met iemand die meeloopt over dit Bijbelgedeelte en de vragen.

U loopt toch ook mee?!
Data: 6 maart, 13 maart, 20 maart, 27 maart, 3 april, 10 april van 14.00-plm. 15.00 uur vanaf Oer de Toer. Natuurlijk zou het mooi zijn als u iedere keer mee loopt. Maar één of meerdere keren is natuurlijk ook prima! Van tevoren opgeven is niet nodig!

Dieuwke Tjalma en ds. Liesbeth Muilwijk

Wereldgebedsdag

Wereldgebedsdag
 
De eerste vrijdag in maart is het Wereldgebedsdag, een internationaal gebeuren.
Wat deze vrijdag tot een speciale dag maakt, is het feit dat gedurende 24 uur ergens op de wereld in 130 landen samenkomsten plaatsvinden als een lange ketting van oost naar west en noord naar zuid om te bidden voor de nood in de wereld.  Honderdduizenden mensen voelen zich hierdoor verenigd en gesterkt. Elk jaar bereiden vrouwen van een ander land de dag voor. Dit jaar is dat het comité van Engeland/Wales/Noord Ierland. En zij hebben gekozen voor het thema ”Gods Belofte”
In Workum houden wij ook een oecumenische bijeenkomst.  Doet u ook mee?
Jong en oud, allen zijn van harte welkom. Bid met ons mee. De wereld heeft het zo nodig!
 
Vrijdag 4 maart 2022, 19.30 uur in de Doopsgezinde kerk, Noard 100, Workum.
 

kerknieuws voortaan digitaal ontvangen?

Een duurzaam idee! (én goed voor de portemonnee).
Ons kerkblad "Kerknieuws" verspreiden we op papier, maar het is ook mogelijk om deze via e-mail te ontvangen.
Gemeenteleden kunnen zich hiervoor aanmelden door een mail sturen naar pgworkum@gmail.com, onder vermelding van "aanmelden Kerknieuws digitaal".
Vermeld in de mail: voornaam, achternaam en adres.
We zorgen er daarna voor dat het Kerknieuws voortaan digitaal in de mailbox valt en u niet meer de papieren versie ontvangt.
Doen jullie mee?

Namens de PR commissie
Els de Bok
Lees meer 

welk lied geeft jou kracht en hoop

Ik zou het mooi vinden als jullie me met een mailtje of een briefje willen laten weten welk lied jullie kracht of hoop geeft. Zo’n lied kunnen we met elkaar delen en zo delen we dan hopelijk ook kracht en hoop met elkaar! Geef ook even aan of je je naam er wel of niet bij wil hebben. Ik zie er naar uit om jullie liederen te krijgen en door te kunnen geven!

ds. Arnold Vriend
arnoldvriend@hotmail.com