Expositie 'Anne Cornelis Kramer (1932-2014)'

In de St. Gertrudiskerk een nieuwe expositie.
Vanaf 6 juli tot 30 september 2021.Anne Cornelis Kramer  ( 1932- 2014)

De jeugd van Anne Cornelis Kramer speelde zich af in Heeg. Rondom water, boten, vissers, enz. Zijn pake (grootvader) voer nog op een palingaak naar Londen. Van de replica heeft Anne later een schilderij gemaakt en de replica is nu nog in Heeg te bewonderen.

Zijn jeugd kende een roerige tijd met o.a. de Tweede Wereldoorlog. Na de vrede moest er gewerkt en geleerd worden. Anne kon goed leren, moeder stond erop dat hij goed onderwijs kreeg en hij koos samen met vrienden voor de Kweekschool (Pedagogische Academie zeggen we nu). Werd een goede en geliefde leraar bij zijn leerlingen. Ze mochten tekenen als ze klaar waren met hun leeropdracht.  Behaalde een M.O. Handenarbeid.
De kunstzinnigheid zat er al jong in. Hij boetseerde van klei allerlei vormen uit het dagelijkse leven. Tekende graag en veel. Nam later ook schilderles o.a. bij Vassilev in Franeker.

Sinds 1963 woonde hij met vrouw en kinderen in Workum. Uit ontmoeting en vriendschap met  Marten Groenhof en Kees Riemersma ontstond een groepje kunstschilders met hart voor het werk. Tegenwoordig zou men spreken van soul maids, door het schilderen hecht verbonden, ze leerden van elkaar en stimuleerden elkaar door naar elkaars werk te kijken. Zou men het nu naast elkaar leggen dan valt op dat Anne zeer nauwkeurig werk maakte. De andere twee waren wat losser van toets. In de expositie is ook wel te zien dat Anne zich in die richting wou ontwikkelen. De onderwerpen welke gekozen werden hadden steeds te maken met de directe omgeving, boten en landschappen. Op de expositie zijn twee zelfportretten opgehangen. Een wat jongere Anne en een later werk, de kunstschilder druk aan het schilderen. De laatste vermoedelijk vanaf een foto gemaakt, kun je vaak zien aan de hand waarmee hij werkt. Als je het spiegelbeeld schildert draait de vorm om, wat bij het andere zelfportret het geval is geweest (volgens vrouw en zoon). Anne heeft zijn schilderijen op verschillende plaatsen met succes geëxposeerd, o.a. het stadhuis (gemeentehuis) van Nijefurd.

Het resultaat van jaren schilderen, leren, oefenen, studeren op vormen en technieken heeft geresulteerd in een prachtige rij schilderijen, met veel liefde aangeschilderd, mooi getekend en een prachtig kleurgebruik. Een lust voor het oog.

Veel kijkplezier gewenst met dit werk van een Workumer kunstschilder A.C. Kramer.

Samensteller Henk Jorritsma

 
terug