Kruiswegstaties

1. Jezus wordt ter dood veroordeeld.

2. Jezus neemt het kruis op zijn schouders.

3. Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis.

4. Jezus ontmoet zijn bedroefde moeder Maria.

5. Simon van Cyrene helpt Jezus het kruis dragen.

6. Veronica droogt het gezicht van Jezus af.

7. Jezus valt voor de tweede maal onder het kruis.

8. Jezus troost de huilende vrouwen.

9. Jezus valt voor de derde maal onder het kruis.

10. Jezus wordt ontdaan van zijn kleren.

11. Jezus wordt aan het kruis genageld.

12. Jezus sterft aan het kruis.

13. Jezus wordt van het kruis genomen.

14. Jezus wordt in het graf gelegd.


            Bij iedere statie bidt men:
            Wij aanbidden U, Christus, en wij loven U.
            Omdat Gij door uw heilig kruis de wereld hebt verlost.

De traditie die hoort bij de kruiswegstaties komt voort uit de vroegchristelijke gewoonte van pelgrims in Jeruzalem om de route te lopen die Jezus na zijn veroordeling door Pilatus, naar Golgotha liep. Omdat niet iedereen het zich kon veroorloven naar Jeruzalem te reizen en daar de Via Dolorosa te lopen, bedacht Franciscus van Assisi (1182-1226) dat dit ook kon door langs afbeeldingen te gaan. Op een gegeven moment werd daarom ieder RK kerkgebouw verplicht kruiswegstaties in de kerk aan te brengen. Zo konden op Goede Vrijdag de gelovigen langs de staties (haltes) gaan om letterlijk en figuurlijk stil te staan bij wat er gebeurde met Jezus vanaf de veroordeling tot en met de kruisiging.

De schilderijen die nu in de St. Gertrudiskerk hangen zijn in 1851 voor de toenmalige RK kerk gemaakt door Otto de Boer. Toen in 1877 de St Werenfridus werd gebouwd, verhuisden ze natuurlijk daar naar toe. En nu, zoveel jaren later, zijn ze opnieuw verhuisd. Maar ze hebben nog dezelfde functie: helpen bij het gedenken van het lijden en sterven van Christus.

In Jeruzalem zijn tegenwoordig langs de Via Dolorosa, de straat in Jeruzalem waar Jezus volgens de christelijke traditie zijn tocht met het kruis maakte, ook veertien staties te vinden. Een deel daarvan bevindt zich in de Heilig Grafkerk, die volgende de traditie is gebouwd op de plek waar Jezus stierf. Staties die werden geschrapt waren Jezus’ ontmoeting met zijn moeder, de vallende Jezus onder het kruis en het afdrogen van Jezus’ gelaat door Veronica.
terug