PKN
                    Protestantse Gemeente te Workum
 
JEUGDNIEUWS JEUGDNIEUWS

Zondag 3 juni KSG-dienst met het thema: Kiezen!?

's Morgens voor de spiegel 
stel ik mijzelf de vraag: 
welke kleren kies ik? 
Wat trek ik aan vandaag? 
 
We maken veel keuzes op een dag, van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Onze cultuur biedt ook veel mogelijkheden: zo kunnen we uit veel soorten chips kiezen, maar ook uit zorgverzekeringen, internetproviders of energieleveranciers.
In de KSG-dienst op 3 juni lezen we het Bijbelboek Ruth, waarin er ook keuzes worden gemaakt. Het verhaal begint met moeder Noömi die samen met haar man en twee zonen hun huis in Betlehem moeten verlaten vanwege een hongersnood. Zoals veel vreemdelingen in deze tijd hebben ook zij weinig keuze. Eenmaal in het vreemde land Moab, trouwen de zonen ieder met een Moabitisch meisje. Dan sterft de vader en kort daarna ook de twee zonen. Noömi besluit terug te gaan naar haar geboorteland Israël. Haar ene schoondochter kiest ervoor om in Moab te blijven. De andere schoondochter (Ruth) kiest ervoor om met Noömi mee te gaan: ‘Waar u gaat, zal ook ik gaan.’
Het verhaal maakt duidelijk dat je niet altijd vrij bent in het maken van keuzes, dat je soms voor dilemma’s komt te staan en niet weet wat te doen. Dat je bij het nemen van beslissingen niet alleen aan jezelf maar ook aan anderen kunt denken. Dat keuzes consequenties hebben. En dat het zelf kunnen en mogen kiezen jou en anderen gelukkiger kunnen maken.
 
Kies jij er voor om op 3 juni naar de KSG-dienst te komen?


Palmpasen
Hallo jongens en meisjes,
Zondag 25 maart is het Palmzondag!
Op deze feestelijke zondag,  die gaat over de intocht van Jezus in Jeruzalem is het een traditie om met jullie een Palmpasenstok te maken.
Dit doen we tijdens de kinderkerk in de Latijnse school, omdat we dit jaar niet in Oer de Toer kunnen. De oppas voor de kinderen (onder de 4 jaar) is deze keer in de Westbouw.
Na de kinderkerk komen de kinderen terug in de kerk met hun mooi versierde stokken. Het wordt een feestelijk gebeuren!
We hopen dat je erbij bent op zondag 25 maart , tot dan!
 
Groetjes van de leiding van de kinderkerk


Jeugd biedt helpende hand!
Hoe mooi klinkt deze titel!!?!
Ja beste gemeenteleden, wij gaan onze handen weer uit de mouwen steken! Op zaterdagmiddag 24 maart van ongeveer 2 tot 4 uur.

Maar, in tegenstelling tot vorig jaar, doen we het dit jaar niet voor noppes…maar voor ons 40-dagentijd doosje!
Aan het begin van de 40-dagentijd hebben wij allemaal van de Jeugddiakenen een spaardoosje gekregen met als doel hier geld in te sparen. De opbrengst van dit doosje gaat naar kinderen in India.
 
In het zuiden van dit land ligt de grote stad Tirupur. Hier wonen meer dan 10.000 kinderen die niet naar school gaan. Vaak moeten ze werken in textielfabrieken onder zeer slechte omstandigheden. Ook komt er veel geweld voor. De stichting SAVE probeert er alles aan te doen om deze kinderen weer naar school te krijgen. Ze praten met de bazen van de fabrieken, met de ouders van de kinderen en met de kledingmerken die hier hun kleding laten maken. Zo proberen ze de kinderarbeid te stoppen.
Daarom doen wij hier een oproep voor een heitje voor een kwarteitje.
Dus, heeft u een klusje waar u maar niet aan toe komt.
Of zelf niet kan doen, of gewoonweg even geen zin in hebt.
Dan is dit uw kans!
We kunnen bijvoorbeeld uw hond uitlaten, lege flessen weg brengen, boodschappen doen, stofzuigen, etcetera.
U vraagt en wij doen. Geef u op!
U kunt bellen naar:
Jantine de Vries, 06-17 44 70 43
of mailen naar:

 
De klussen worden gedaan door de jongeren van groep 6, 7 en 8, in de leeftijd van 9, 10, 11 en 12 jaar.

We hopen op vele leuke klusjes en een gezellige actieve middag!
Maar let op! Hier blijft het niet bij.
Naast de heitjes voor een karweitje, willen we ook graag lege flessen inzamelen. Wilt u daarom lege statiegeldflessen voor ons bewaren? U kunt hierbij denken aan frisdrankflessen of bierflesjes.
Als u uw naam en adres aan ons doorgeeft, komen wij deze flessen ook op zaterdag 24 maart, tussen 2 en 4 uur, bij u ophalen en leveren wij ze voor u in bij de supermarkt. Het statiegeld wat we er voor krijgen is voor de spaaractie!
Bent u 24 maart niet thuis? Maar wilt u wel flessen doneren? Dan mag u deze brengen bij Tjettje Postma, Begine 12 in Workum.
 
Helpt u allemaal mee? Hoe meer flessen we ophalen, hoe meer geld we sparen, hoe meer kinderen in India weer naar school kunnen!
 
Alvast dank u wel, namens
de helpende kinderen, de jeugddiakenen en de jeugdouderlingen.


Jeugddienst 18 maart: Samen SterkVeertigdagentijd.
In de Veertigdagentijd luisteren de kinderen naar verhalen over wat Jezus ziet, hoort en doet op weg naar Pasen. Het thema van het project is ‘Ik zorg voor jou’. God zorgt voor mensen en de mensen zorgen voor elkaar.
Op 1e zondag horen de kinderen het Bijbelverhaal van Jezus in de woestijn, veertig dagen en veertig nachten lang. Daar komt de duivel die hem op de proef stelt. Maar er komen engelen die voor hem zorgen ( Marc. 1:12-15). Als introductie op het verhaal wordt elke zondag een voorwerp getoond dat het verhaal symboliseert.

Verbeelding: De Bijbelverhalen worden zichtbaar gemaakt op een grote poster voor in de kerk, met daarop een bloem. Op de bloem wordt na afloop van de kinderbijeenkomst door het zondagskind een illustratie van het verhaal van die week toegevoegd.


EO jongerndag 2018Hallo jongeren (vanaf het voortgezet onderwijs) en ouder!
Op zaterdag 26 mei 2018 is het weer zover, de EO-Jongerendag! Houd die datum vast vrij in je agenda en bereid je voor op het grootste feestje dat je je voor kunt stellen.
Met een heel stadion vol christelijke jongeren, toffe artiesten en inspirerende sprekers uit het binnen- en buitenland, aanbidding en heel veel fun. De EO-jongerendag, 44e editie, vindt weer plaats in het GelreDome te Arnhem. Het thema is dit jaar “WALK ON WATER”!
De 1e artiest is al bekend: For KING & COUNTRY komt terug! Na een ontzettend succesvol optreden op de EO-Jongerendag van 2016 en twee strak uitverkochte concerten vorig jaar, staan ze op 26 mei 2018 opnieuw in het Gelredome! De band met broers Joël en Luke Smallbone is 1 van de grootste christelijke bands in de USA en daarbuiten en bracht twee jaar geleden nog een eigen film Priceless uit. Hun liedjes staan bekend om hun prachtige melodieën, bombastische klanken en persoonlijke verhalen. Als je ze ooit gezien hebt, weet je waar we het over hebben (en wil je gegarandeerd nog een keer). Zo niet: WEES ERBIJ.
De Evangelische Omroep organiseert al vanaf 1985 de EO-Jongerendag. Het begon kleinschalig, maar het is uitgegroeid tot een groots spektakel. Jaar in, jaar uit slagen ze er in een compleet voetbalstadium te vullen met enthousiaste jongeren die “uit hun dak gaan”. De jongeren gaan namelijk uit hun dak voor God. En ze weten hoe ze een feestje moeten bouwen. Vorig jaar waren we ongeveer met 20 jongeren uit en rondom Workum!!
 
Via het “Blauwe Boekje” hebben 10 jongeren hun al opgegeven, maar denk je nu, dit is ook wat voor mij of voor mijn vriendin/vriend, geef je (haar/hem) dan nog z.s.m. op (uiterlijk t/m 28 februari 2018) via jeugdouderling of 06-21558414.
Kosten: waarschijnlijk weer een eigen bijdrage voor de vervoerskosten, rond de € 10,-- p.p.

De kaartverkoop start vanaf 26 januari 2018!! Dus geef je snel op, (opgeven t/m 28 februari 2018!). Daarna wordt er dan voor de gehele groep uit Workum kaartjes gereserveerd! (Na reservering kunnen kaartjes niet meer geannuleerd of gewijzigd worden!!).

De EO-Jongerendag wordt georganiseerd door BEAM; het jongerenwerk van de EO. Zij zijn enthousiast over Jezus en willen Zijn voorbeeld volgen. Samen met jou willen ze Jezus’ liefde en positiviteit uitstralen naar iedereen om ons heen.
Kijk ook op de site www.eo.nl/jongerendag
 
Zorg dat je er bij bent!
 
De Jeugdouderlingen
Marian, Siska, Juann, Jantine en WoltsjeHierbij willen wij jong en oud uitnodigen om de geboorte van Jezus te vieren op 1e kerstdag, smorgens om 9.30 uur.
Met het zingen van kerstliederen, het zien van een kerstspel en luisteren naar muziek, zal het een bijzondere fijne dienst worden.
Van harte Welkom!
De kinderkerk.


Kerstmarkt blub groep 5
De clubjeugd uit groep 5 heeft prachtige kerstknutsels gemaakt en verkocht op de kerstmarkt in Nij Mariënacker.
De opbrengst van €65,00 gaat naar de activiteitenkas van Nij Mariënacker. Bedankt jongens en meiden. Top!

Advent 2017 "Een boek vol verwachting"

Kinderkerk: De kinderen luisteren in de adventsperiode naar verhalen uit het boek Jesaja. Een boek waarmee hij de mensen van zijn tijd en van later moed inspreekt. De titel van het adventsproject is dan ook veelzeggend: ‘Een boek vol verwachting’. Voor elke zondag zijn er twee nieuwe bladzijden met een grote illustratie bij elk Bijbelverhaal. Samen met de gemeente gaan de kinderen, voordat ze naar hun eigen ruimte gaan, al vast bekijken waar het verhaal over zal gaan. Voor zondag 3 december is het thema ‘Ik zorg voor jou’. God zorgt voor de mensen. Hij lijkt op een herder en wij zijn de schapen.Kerstcollecte 2017 Kinderkerk en Jeugdwerk

Rond deze weken wordt de Kerstcollecte voor Kinderkerk en Jeugdwerk gehouden.
Deze collecte is bestemd voor al het Kinder- en Jeugdwerk wat binnen onze gemeente wordt gedaan. Hieronder vallen de Kinderoppas, Kinderkerk, Jeugddiensten, KSG, Jeugdbank, Gideonsbende, Jongerencatechese, Youth+, Clubs, en de activiteiten uit het Blauwe boekje.
 
Met het geld dat we via deze collecte ontvangen, draaien we dus onder andere het gehele jaar Kinderkerk, hierbij maken we gebruik van een speciaal voor kinderen gemaakt werkboek: “Vertel het Maar!”. In dit boek staan voor iedere week Bijbelse verhalen en een hierbij behorende verwerking. Met Kerst en Pasen organiseren wij speciale projecten.
Bij het Adventsproject van dit jaar maken we gebruik van Kind op Zondag, het project heet: “Een boek vol verwachting.”
Rond de Kerstdagen krijgen de kinderen een mooi leesboek.
Over de activiteiten van al het Jeugdwerk kunt u meer lezen in de gele Jeugdkatern in het blauwe boekje seizoen 2017-2018.
U kunt uw bijdrage overmaken op rekening: NL33 RABO 0328 8026 89.
Wij danken u alvast voor uw gift en tot slot wensen wij u allen alvast een:
Gezegend Kerstfeest en een voorspoedig en bijzonder Nieuw Jaar!
Namens alle kinderen binnen onze gemeente.Jeugddienst 19 november mmv gospelkoor Jizrahja

Datum: 19 november
Tijd:16.30 uur
Lokatie: St.Gertrudiskerk

Kom jij met ons meezingen en luisteren naar bijzondere verhalen?
We maken er een muzikale happening van. Gospelkoor Jizrahja zal de hele dienst verzorgen, de liederen en de overdenking zijn opgebouwd rondom het thema "onderweg".

Gospelkoor Jizrahja zingt moderne gospelmuziek; in de nummers die we zingen staat God centraal. We zingen een eigentijdse mix van moderne gospel, black gospel, Nederlandstalige gospel, urban en spirituals.

Gospelkoor Jizrahja heeft haar basis in Groningen met leden uit diverse kerkgenootschappen en uit diverse woonplaatsen. Het koor werd in 1975 opgericht en kreeg toen de naam Jizrahja.

De letterlijke betekenis van Jizrahja is: De Heer verlicht of De Heer doet stralen. Dat is geweldig: God wil Zijn licht laten schijnen in deze wereld. Hij doet het werk en gebruikt daar gewone mensen bij. Wij willen, net als het koor in Nehemia 12, Gods licht laten zien. Onze doelstelling is om anderen te laten delen in de blijde boodschap van God. Dat doen we door onze zang en muziek. Dat we hiermee mensen raken, merken we aan de vele reacties die we ontvangen na optredens en concerten.

De jeugdouderlingen


Pubquiz
Op vrijdagavond 24 november zou de eerste pubquiz voor 16+ jeugd gehouden worden!
Helaas gaat dat niet door vanwege te weinig opgave.
Volgend jaar willen we dat nog eens proberen. We hopen dat het dan wel slaagt met genoeg enthousiaste 16 plussers!
Groetjes de Jeugdouderlingen.


   KSG dienst op woensdag 1 november: Blij verrast!?
Hallo jongens en meisjes,
Op woensdag 1 november is het weer dankdag. Op deze dag denken we aan alles wat we hebben gekregen en we bedanken God hiervoor. Om 19.00 uur begint de dienst in de St. Gertrudiskerk. Pastor Hendrik Heida uit Lelystad hoopt in de dienst voor te gaan. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Cobie Hofman-Heida.
Het thema van deze dienst is: Blij verrast!?  Wanneer werd jij voor het laatst verrast? Op je verjaardag of in de vakantie? In de dienst op 1 november staat het bijbelverhaal van Fillipus en de kamerheer centraal. De kamerheer begrijpt niets van wat er in de boekrol Jesaja geschreven staat. God stuurt Filippus naar hem toe. De kamerheer is blij verrast over wat hij leest en dat Fillipus hem zo maar komt helpen.
Ben jij ook  blij verrast als je de bijbel leest?
In de dienst zamelen we geld in voor een goed doel. Dit keer is dat Ark Mission, een organisatie die bijbels verspreid via apps, digitaal of in gedrukte versies aan jongeren in verschillende landen in de wereld. Voor meer informatie: www.arkmission.nl
Kom jij ons verrassen met je komst naar de kerk op woensdag 1 november?

De KSG-commissieClub
Helaas is het ons tot nu toe niet gelukt om leiding te vinden voor de jongens (groep 7/8) club.
Om deze jongens toch een aantal leuke clubavonden te geven hebben we de volgende constructie bedacht:
Er zijn in totaal 10 clubavonden.
Als we voor iedere clubavond (dinsdagavond van 19.00 – 20.00 uur in de “Utwyk”) een vader of moeder, pake of beppe, of wie dan ook maar, bereid vinden om 1 avond, 1 uurtje club te geven aan deze jongens, dan hebben ook de jongens van groep 7/8 een leuk clubseizoen. Natuurlijk kun je ook met z’n tweeën een uurtje verzorgen.
Waar zitten we aan te denken: b.v. een uurtje vissen met de jongens, ga ze leren hoe je een fietsband moet plakken, een (gezelschap)spelletjesuurtje, leer ze schaken/dammen, zet een speurtocht uit, een sportactiviteit, vogelhuisjes timmeren, of bedenk zelf iets leuks. Als je een activiteit hebt waar je 2 avonden voor nodig hebt is dat natuurlijk helemaal goed, fijn zelfs!
Het is wel de bedoeling dat er gestart wordt met een klein stukje uit een bijbels dagboekje maar dat hebben we voor jullie klaar liggen, dat hoef je alleen maar voor te lezen.
We zouden het erg op prijs stellen dat er gehoor aan deze oproep gegeven wordt.
We moeten het jeugdwerk met elkaar dragen!

De data voor de clubavonden zijn: dinsdag 7 november, 21 november, 12 december, 9 januari, 23 januari, 6 februari, 20 februari, 13 maart, 27 maart en evt. nog 10 april.
Bij opgave kunt u ook meteen een voorkeursdatum doorgeven, wel zo handig voor u en voor ons!
 
Namens de jeugdouderlingen,
Contactpersoon: Marian de Wolff
Opgave via / 0514-522240
Geen kinderkerk tijdens de zomervakantie


Hallo jongens en meisjes,
Tijdens de zomervakantie ( 23 juli t/m 3 september) is er geen kinderkerk, maar we hebben wel wat leuks voor jullie!
Achter in de kerk staan twee kratten met kleurplaten en kleurtjes
Jullie mogen wat uitzoeken als je de kerk binnenkomt en kleuren tijdens de preek. Denken jullie erom dat jullie het na de dienst weer opruimen.
Veel plezier en nog een fijne vakantie
Groetjes de leiding van de kinderkerk.Overstapdienst Kinderkerk-kinderen

Zondag 16 juli hebben elf kinderen de periode Kinderkerk-Basisschool afgesloten om na de vakantie de overstap te maken naar de Middelbare school-Catechese-Kerkdienst. Het was een fijne dienst waarin gastpredikant ds M.Wildeman van Nijemirdum de afscheidnemende kinderen op verschillende momenten in de liturgie betrok. Namens de leiding van de Kinderkerk bood jeugdouderling Jantine de Vries-Postma de kinderen een door hen zelf uitgekozen boekje aan. De elf kinderen die afscheid namen waren:
Femke Agricola, Wieger van Brugstrjitte 10
Marieke Bremer, Estrikwurk 4
Yannick Dijkstra, Aldewei 19
Ryanne Feenstra, Blomikkers 10
Lyanne Jongsma, Hans Deinumstrjitte 4
Jenny Kok, Scharnebuursterweg 25 Ferwoude
Giovanni Postma, Hegeterp 23
Tymen Schraa, Ursuladyk 3 It Heidenskip
Yente de Vries, De Fûke 8
Arwin Walsweer, Noard 129
Amy van der Zee, De Fûke 4
Femke en Tymen waren verhinderd en dus niet aanwezig


EO Jongerendag 2017
Zaterdag 10 juni zijn we met een groep jongeren en een aantal begeleiders om 10 uur vertrokken vanuit Workum richting het GelreDome voor een bezoek aan de EO Jongerendag.
We kwamen daar om ongeveer 12 uur aan en hebben toen eerst een rondje langs de kraampjes gemaakt. Daarna gingen we een plekje zoeken in het grote stadion. Er waren heel veel jongeren!! Om half 2 gingen de optredens van start. De presentator vertelde van alles over God en kondigde de artiesten aan. Er volgden veel optredens, ze zongen prachtige liedjes over God en ook werd er tussendoor gesproken. Daarna hadden we pauze. Tijdens de pauze konden we wat eten en drinken en we hebben ook toen nog verschillende leuke kraampjes bezocht. Er waren allemaal gratis “hebbedingetjes” te krijgen.
Na ongeveer 1 ½ uur begonnen de optredens weer. Er werden veel Engelstalige liederen gezongen. Het was allemaal erg indrukwekkend. Om 21.00 uur was de EO jongerendag afgelopen en gingen we met z’n allen weer richting Workum. Onderweg hebben we nog lekker bij de Mac gegeten als afsluiting van een mooie dag.
Groet van de “Workumer EO jongerendag jongeren”.Zondagskind.
 
Beste jongens en meisjes,
Zoals jullie wellicht weten is er elke week een zondagskind in de kerk.
Het zondagskind is,  zoals het woord het al zegt: een bijzonder kind!
Je hebt een bijzondere plek in de kerkdienst. Je mag om 9.10 uur aanwezig zijn in de consistorie (zaaltje meteen rechts bij de ingang: de Westbouw).Daarna loop je met de kerkenraad en de dominee naar binnen. Je mag bij de kerkenraad vooraan in de kerk zitten.
Je krijgt verschillende taken: de lantaarntjes aansteken, het gebedenboek aan de dominee geven en mee helpen met de collecte bij de uitgang. Als je wilt mag je even boven bij het grote orgel kijken en bij de mensen van het beamerteam. Soms ook mag je een geboortekraal ophangen en/of samen met de ouderling een herdenkingssteen neerleggen. En soms ook heeft de dominee nog een taak voor je tijdens de dienst. Na afloop mag je helpen het geld te tellen van de collecte of de koster helpen met opruimen.
Ben je 8 jaar of ouder en zit je op de basisschool en denk je: dit lijkt me wel leuk, dat wil ik ook wel eens doen, geef je dan op via de mail bij Inkje Bakker:   
Graag vóór 15 juni doorgeven!
Groeten van de jeugdouderlingen en jeugddiakenen.

terug
 
 
KERKOMROEP
 
NIEUWS UIT EN VOOR ONZE GEMEENTE

meer
 
AANMELDEN KERKNIEUWS DIGITAAL
meer
 
JEUGDNIEUWS
meer
 
DIACONAALNIEUWS
meer
 
NIEUWS KERKRENTMEESTERS
meer
 
LANDELIJK NIEUWS
meer
 
vragen over geloven
 
Spreuk van de maand
 
VOLG ONS VIA
  
 
Website
Heeft u vragen, opmerkingen of aanvullingen op deze site? Neem a.u.b. contact op met de webmaster (Els de Bok) via   
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.