PKN
                    Protestantse Gemeente te Workum
 

ma 19 november 2018

Thema-avond met ds. J.H. Hamoen, In gesprek met Charlotte Salomon

Locatie: 
 Oer de Toer
Tijdstip: 
 20.00  - 22.00

De Joodse Charlotte Salomon werd geboren op 16 april 1917 in Berlijn. Dat was voor het Joods Historisch Museum in Amsterdam aanleiding om haar complete werk tentoon te stellen. Die tentoonstelling is inmiddels voorbij, maar ook zonder die tentoonstelling hou ik daar graag een lezing over.
 
Tijdens de oorlogsjaren verbleef Charlotte in Zuid Frankrijk en daar begon zij aan een 'totaal waanzinnig' project om mentaal te overleven. Ze trok zich terug op een hotelkamertje en schilderde in ruim een jaar tijd bijna 1000 gouaches (waterverfschilderijen), waarin ze terugkeek op haar leven. Het werd een geschilderd theaterstuk, waarin niet alleen beeld, maar ook tekst en muziek een grote rol spelen. Charlotte zelf werd kort na de afronding van dit kunstwerk gearresteerd en gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze werd vermoord.
 
Door middel van een selectie uit het werk van Charlotte Salomon zal ik vertellen over haar leven en haar levensvisie. Het is overigens meer dan 'plaatjes kijken', want haar werk daagt ook ons nu uit om na te denken over ons leven en hoe je om kunt gaan met tegenslag en verdriet. Dat doet Charlotte namelijk op een bijzondere manier.
We gaan dus echt 'in gesprek met Charlotte'! 
 
Van harte welkom !
 
Emeritus predikant dr. Jan Henk Hamoen is bijzonder geïnteresseerd in de ontmoeting tussen kerk en kunst en cultuur. In voorgaande jaren sprak hij in Workum over het werk van Marc Chagall, Henk N. Werkman en Vincent van Gogh; lezingen die enthousiast zijn ontvangen.     
 
Datum:                  Maandag 19 november 2018
Plaats:                  Oer de Toer
Tijd:                      20.00-22.00 uur

terug
 


 
KERKOMROEP en YOUTUBE

   
 
KERKNIEUWS
meer
 
AANMELDEN KERKNIEUWS DIGITAAL
meer
 
SPREUK VAN DE MAAND
 
VRAGEN OVER GELOVEN
 
NIEUWS UIT EN VOOR ONZE GEMEENTE

meer
 
JEUGDNIEUWS
meer
 
DIACONAALNIEUWS
meer
 
NIEUWS KERKRENTMEESTERS
meer
 
NIEUWS UIT DE CLASSIS EN SYNODE
meer
 
VOLG ONS VIA
 
 
Website
Heeft u vragen, opmerkingen of aanvullingen op deze site? Neem a.u.b. contact op met de webmaster Tessa de Zwart via
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.