Jaarthema 2021 - 2022  Van U is de toekomst


Komt de term ‘Unboxing’ jullie bekend voor? Weinig dingen die zo leuk zijn als het uitpakken van een pakje. ‘Unboxing’ dus. Het is ook leuk om iemands reactie te filmen als zij of hij iets uitpakt. Duizenden filmpjes daarover zoemen rond op social media. En met een enorme toename van online winkelen, komen er heel regelmatig pakjes ons huis binnen. Kleding, electronica, boeken, boodschappen-pakketten en cadeautjes. Hoe reageren we op iets nieuws? Blij of teleurgesteld? Is het weer niet de juiste maat? Of is het meer dan we verwachtten? Uitpakken van iets onbekends; hoe reageren we daarop?

Als je er over nadenkt is elke ochtend dat je wakker wordt een soort ‘unboxing’. Een nieuwe onbekende dag staat voor de deur. En die mogen we als het ware uitpakken. Hoe reageren we op een nieuwe dag? Hoe reageren we op het langzaam ontvouwen van onze toekomst? Hoe pakt dat uit voor ons? In het komende jaarthema gaan we ons met elkaar verdiepen in wat het betekent dat onze toekomst samenhangt met God. De uitspraak: ‘Van U is de toekomst’ kleurt onze eigen toekomstverwachting. Hoe onze nieuwe dag uitpakt, heeft daar mee te maken. Dat het ‘pakje’ van onze toekomst een Afzender heeft, zet het uitpakken ervan ook in een bijzonder licht.

De één ervaart elke nieuwe dag als een geschenk uit Gods hand, dat uitgepakt mag worden. Een ander geeft het vertrouwen, dat de onzekere toekomst in Gods hand is. Een derde ervaart een opdracht waar kracht en doorzettingsvermogen voor nodig is. Weer een ander ziet een ideaal als zin en richting voor het leven of juist als iets onverwachts waar we van genieten mogen. In al die reacties herkennen we iets van ‘U’, iets van God, die in de tijd op ons toekomt. In alles wat er vanuit de toekomst op ons toekomt, mogen we iets van God ontdekken. Daar mogen we elkaar op wijzen, dat mogen we met elkaar ontdekken.

Dat ontdekken doen we door naar elkaars ‘ontdekkingen’ te luisteren. Hoe toekomstbestendig is onze levensstijl eigenlijk? Kunnen we anderen toekomst geven? Is er in onze regio toekomst voor boerenbedrijven? Met welke woorden over God kunnen we de toekomst in? Zomaar een greep uit de vragen die kunnen opkomen bij verschillende programma-onderdelen in deze activiteitengids. Op die manier is deze gids natuurlijk ook een pakje dat uitgepakt kan worden. Bij het ‘unboxing’ kom je van alles tegen.

Ds. Arnold Vriend
 

terug