Gildebaren maken bij club

GILDEBAREN MAKEN BIJ CLUB

Eind november en begin december stonden twee Club-avonden van Groep 7 leerlingen in het teken van de gildebaren. Johan Bouwhuis had, vanuit zijn interesse in de geschiedenis van Workum, een leuke en leerzame opdracht bedacht: het maken van een eigen miniatuur gildebaar. De locatie kwam bij deze opdracht erg goed uit; de Latijnse school, vlakbij de echte baren!

De eerste avond stond in het teken van het kennismaken met het fenomeen gilden (verenigingen van ambachtslieden met hetzelfde beroep) en de bijbehorende gildebaren. Even terug in de tijd naar de middeleeuwen, de periode waarin de gilden ontstonden.

Daarnaast kwam ook een stukje geschiedenis van de stad Workum naar voren. Aan de hand van een oude kaart van de stad rond 1650 werd gekeken naar verschillen met vandaag de dag. Geen Wymerts met bruggetjes meer, geen klooster en Inthiemaslot.

Toen met z’n allen enthousiast de kerk in om de baren te bewonderen. Mooie afbeeldingen van de stad Workum op de boerenbaar. Op zoek naar de symbolen van de dood. Een beetje griezelen bij de wat lugubere taferelen op de chirurgijns- en apothekersbaar.

De kinderen hadden nu genoeg inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Een baar maken passend bij hun toekomstige beroep. Thuis konden ze op zoek naar foto’s en afbeeldingen hiervan. Deze konden ze weer gebruiken om de tweede avond op hun eigen baarbouwplaat te plakken of na te tekenen. Er werd hard gewerkt en er was gelukkig ook nog tijd voor wat grappen, grollen en gezelligheid. Al met al vloog het uur voorbij! Sommige kinderen wilden thuis nog verder werken om hun gildebaar helemaal ‘af’ te maken. Een kleine greep uit de nieuwe baren: striptekenaarsgilde, binnenhuisarchitectengilde, youtubersgilde, vogelwachtersgilde. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de baren en zijn we aan het kijken of ze via een mini-expositie in de kerk aan belangstellenden getoond kunnen worden. Wordt dus wellicht nog vervolgd!

Zie hier de foto's
 
terug

Agenda

Kerkdienst St. Gertrudiskerk Workum

24 okt 2021 om 09:30

Kerkdienst St. Gertrudiskerk Workum

31 okt 2021 om 09:30

Kerkdienst St. Gertrudiskerk Workum 'Dankdag' KSG-dienst

03 nov 2021 om 19:00

Volg ons via

   

Activiteitengids


Website

Een bericht aanleveren of wijzigingen doorgeven?

Stuur dan een mail naar pgworkum@gmail.com.
Alvast bedankt!